Oftewel gebruik eens een lens met een vast brandpuntsafstand. Door het gebruik van zo’n lens moet je weer eens zeer bewust met je compositie om gaan. Daarbij is de kwaliteit van de vaste lens toch onovertroffen. Na de trip die ik heb gedaan met een vaste 35 mm lens zag ik weer eens de scherpte van de foto’s die deze vaste lens oplevert. Bij andere vaste lenzen is dit niet anders.

Een heel weekend met een vaste 35 mm lens leverde best wat geloop op. Nu heeft de vaste lens gelukkig het voordeel dat hij lekker licht is. De beeld uitsnede maakte ik veel bewuster juist doordat ik niet kon zoomen. Daarnaast wil ik mijn compositie zo veel mogelijk in één keer hebben zoals ik hem wil, dus zonder bijsnijden.

Compositie in één keer raak

Het enige wat is bijgesneden is bovenstaande foto is het riet dat er op staat. De rest is allemaal zoals het uit de camera gekomen is. De beeld uitsnede is gemaakt door heen en weer te lopen. Dit heeft in grote mate deze compositie bepaald. Ik had natuurlijk ook lenzen nog kunnen wisselen, naast de 35 mm had ik ook nog een 50 en een 85 mm lens bij me maar ik wilde juist oefenen met 1 lens.

Ook met ruimtelijke foto’s moet je dan best wel bewegen. Het verbaasde mij toch weer dat de beeldhoek van een 35 mm lens op een APS-C camera toch best wel een krappe is af en toe, vooral nadat je een dag eerder een 11-18 mm groothoek hebt gebruikt. een voorbeeld zie je in de foto hier onder.

In de foto hier boven wilde ik een aantal schaduwen in beeld houden omdat die een mooie variatie geven aan het gele landschap. Verder wilde ik de stelen op volle scherpte voorin hebben. Daarnaast zat ik wat met de accenten aan de horizon die allen binnen de uitsnede moesten passen omdat ik het best wel bepalende elementen vond. Ook hier dus weer, heen en weer lopen.


Lopen voor een uitsnede, maar wel loeischerp

Ik merk dat ik, door eens een paar dagen zo te fotograferen, weer bewuster met mijn compositie omga. Ik raad dus iedereen aan om eens te gaan zoomen met je voeten.

Bekijk voor de volledige scherpte de foto’s op Flickr of klik op de foto’s hier onder.

In deze fotoportfolio is al mijn werk te vinden die met een vaste lens is gemaakt. De foto’s kun je zien op Flickr. Hier zijn de nieuwste foto te zien, als je daar op klikt kun je de foto’s in het groot bekijken. Je kunt heen en weer schakelen tussen de foto’s met de pijlen onder aan de zijkant. Ook kun je navigeren met de pijltjestoetsen of swipen. Per set krijg je 20 foto’s te zien, de foto’s zijn gesorteerd van nieuw naar oud.

Lees ook

Het is alleen maar eerlijk om te delen: