Mmmmm

Toepassen Street Atmosphere preset

Bij de download van deze preset had ik toegezegd iets te vertellen over de Control Points, hoe ik ze gebruik om de preset op punten aan te passen. De meeste presets hebben niet zo veel aanpassingen nodig, deze wat meer, afhankelijk van de foto van wat je wil als eindresultaat. De foto in de titel is een voorbeeld van een eindresultaat, zij het dat hij wat donkerder is weergegeven omdat ik dat standaard voor de kop afbeelding op mijn website heb ingesteld. Ik laat aan het eind het resultaat zien zonder verduistering. Ik begin hier onder met de start foto.

Start in Affinity

Start in Affinity
Start in Affinity

Je ziet hier de foto geopend in Affinity Photo, dat is het fotobewerkingsprogramma wat ik gebruik in plaats van Photoshop wat ik te duur vind. Affinity Photo is gelijkwaardig en werkt prachtig snel, dus de moeite waard om eens te bekijken.

De foto kan naar mijn idee wel wat meer sfeer gebruiken en die ga ik aanbrengen met de preset die je hier kunt downloaden, de Street Atmosphere preset voor Color Efex. Op de download pagina zie je eveneens een link naar een artikel waarin staat hoe je de preset installeert in Color Efex. Hier onder zie je de foto in Color Efex met de Street Atmosphere preset gekozen maar verder nog zonder enige aanpassing.

In Color efex

In Color efex
In Color efex

Je ziet, dit heeft de foto al aardig veranderd. Een aantal dingen wil ik echer nog wat aanpassen. Door de Glamour Glow is de scherpte wat uit de haren verdwenen. door het Dark Contrast is juist weer wat te veel detail ontstaan in de onscherpe gebieden. Die ga ik wegwerken met de Control Points. Die zie je in iedere instelling staan met een + of een – voor het toevoegen of weghalen van een effect.

Glamour Glow

Glamour Glow
Glamour Glow

Hier boven zie je groen omcirkeld dat ik een Controlepunt heb neergezet op het haar. De regelaar staat helemaal op 0 en het bereik is zo groot gemaakt dat het alleen het haar bedekt. Een controlepunt is ook kleur gevoelig wat ook helpt bij een goede selectie. Het haar is daardoor aanmerkelijk scherper geworden! In dit geval is dit de enige bewerking die ik in de Glamour Glow wil doen, zoals gezegd, vaak doe ik meer bewerkingen maar dat hangt af van de foto.

Dark Contrast

Dark Contrast
Dark Contrast

Dan nu de Dark Contrast, deze geeft detail in de donkere gebieden maar ook in zachte gebieden die opzettelijk onscherp zijn en dat wil ik niet. Je ziet hier boven dat ik veel Controlepunten gebruik om dit weg te halen en de zachte achtergrond weer terug te krijgen. Vergelijk om dit terug te zien maar eens de letters op het bord, je ziet een duidelijk verschil. Ik vind hier dat deze foto klaar is. Bij een andere foto wil ik wellicht wat meer. Ik heb nog één ding wat ik nog wil laten zien.

Low Key

Low Key
Low Key

Ik heb de Low Key instelling er nog bij gezet. hiermee kun je de foto niet alleen donker maken maar je kunt ook de verzadiging een heel eind omlaag zetten zodat je een haast zwart wit beeld krijgt. Voor het geval je dit wil zit het er vast in. zoals beloofd nog het eindresultaat in een schone foto.

Mmmmm

Mmmmm
Mmmmm

Je kunt de preset hier downloaden.

Het is alleen maar eerlijk om te delen: