Nightswimming aan het werk

The making of… Nightswimming

The making of… Nightswimming vertelt hoe ik ben gekomen tot het maken van de preset voor NIK Color Efex die elke dag situatie kan omzetten tot een nachtsituatie. Een link naar de preset om hem te downloaden vind je hier.

Zoals meestal bij mij begint het idee bij de eerste blik op een foto. De foto hier onder was voor mij de basis om te beginnen.

Voor de preset

startswimming
Start Swimming

Op zich vond ik dit beeld best wel mooi maar naar mijn idee kon hij wel iets donkerder en contrastrijker worden weergegeven. Nu had ik dat makkelijk alleen in DXO Photolab kunnen doen maar even doordenkend was ik ook benieuwd hoe deze scene er in de nacht uit zou zien. Het simuleren hiervan zou beter gaan in DXO NIK Color Efex dus ik laadde deze foto daar in en begon te werken, eerst het contrast. In Color Efex kun je de stappen snel terug zien door van boven naar beneden de filters te bekijken die ik heb toegepast.

De stappen in de preset in Color Efex

Nightswimming aan het werk
Nightswimming aan het werk

Aan de rechterkant zie je de stappen die ik toepas op de foto. Eerst pas ik het contrast aan in Pro Contrast. Dan is er al een goede basis gelegd voor een goede contrastrijke foto. De donkere partijen wil ik een verder accent geven, dit is gedaan met het filter Dark Contrast. De filters zijn ingesteld op de situatie in deze foto, je kan uiteraard zelf experimenteren met de schuifjes in andere foto’s of om andere effecten te maken. Met deze twee filters schoot het al lekker op naar het resultaat wat ik wilde hebben alleen wilde ik nog een accent op het licht in het midden hebben wat maanlicht simuleert. Hiervoor heb ik het filter Darken/Lighten venter gebruikt. Dit filter lijkt op een vignet alleen heeft dit filter wat meer mogelijkheden voor fijne instellingen. Zo kun je het centrum van het filter ergens anders als in het midden van de foto plaatsen.

Het begon nu echt al wat te worden, toch was ik nog niet tevreden. De gloed van het licht is in de nacht meestal anders als overdag, wat waziger en zeker zachter. Dit effect bracht ik er in met Glamour Glow wat net even die extra gloed bracht die ik wilde hebben. Daarna heb ik er nog een Low Key filter in gezet om de foto donkerder te kunnen maken. Dit is niet altijd nodig, je kunt hem dan uitzetten door simpel het vinkje voor de naam van het filter weg te halen. Het effect kun je hier onder zien.

Het effect

Het effect
Het effect

Uiteindelijk ziet de foto er dan uit zoals hier onder afgebeeld. De foto is met de standaard instellingen van de preset bewerkt maar nogmaals, je kan alles veranderen in de instellingen.

Na de preset

nightswimming
Nightswimming

De link naar de preset staat hier onder.

Toen ik de foto bekeek moest ik meteen aan de titel van een nummer van R.E.M. denken en dat werd ook de titel van de preset. Toen ik de video bekeek van de clip uit 1992 kwam ik tot mijn verbazing dezelfde kleurstelling tegen in veel fragmenten

Van een aantal lezers die op Flickr kijken kreeg ik nog de vraag “Hoe komt het dat jou foto’s meer blauw hebben?” Ik vertel altijd, speel met de instellingen. Bij de wat blauwere foto’s heb ik de LoW Key en de Dark Contrast uitgezet. Daardoor worden de kleuren wat helderder. Dus nogmaals, speel met de preset. Het is een voor instelling die je altijd verder moet verfijnen hoe jij de foto wil hebben. Is dat lokaal nodig, gebruik dan de control points!

Nightswimming 2

Nightswimming 2
Nightswimming 2

Dat de preset ook goed bruikbaar is op andere foto’s zie je hier onder. De preset is hier toegepast met de standaard instellingen.

Lightplay

Lightplay
Lightplay

Nightswimming 3

Nightswimming 3
Nightswimming 3
Het is alleen maar eerlijk om te delen: