De afgelopen week heb ik een aantal keren de vraag gekregen hoe ik de foto gemaakt heb met de titel “Hanging On To My Vertigo”. Ik zal dat hier beschrijven in verschillende stappen met de software die ik heb gebruikt. Natuurlijk is dit resultaat ook met andere software te bereiken. Minimaal moet je één programma hebben waarmee je in lagen kan werken. De programma’s die ik heb gebruikt zijn:

De start

Bij het bekijken van een dagje foto’s schieten in een museum stond ik op het punt een foto af te keuren omdat ik hem niet interessant genoeg vond. Het was de foto van een hoorn van een oude platenspeler.

Hoorn

Hoewel de rondingen er prima op waren gekomen vond ik de structuur niet erg interessant. Wel zag ik meteen mogelijkheden voor deze vorm en het idee was al snel geboren. De vorm deed mij sterk denken aan een oud platenlabel van Vertigo, waar onder andere Black Sabath zijn platen uitbracht. Ook was er meteen het idee om de structuur van de hoorn interessanter te maken door er een textuur van een laag roest over heen te leggen. Iemand die in de Vertigo zou verdwijnen zou de foto helemaal afmaken. Ik had zelf geen foto’s die ik geschikt vond dus ging ik zoeken Pixabay waar je foto’s kunt downloaden die vrij zijn van rechten. Al snel vond ik de parachutespringer die helemaal geschikt was waar ik hem voor wilde gebruiken. Ik vond een foto van Skeeze die het helemaal af moest maken. Het origineel zie je hier onder.

Parachutespringer

Natuurlijk had ik niet de hele foto nodig maar alleen de parachutespringer. Gelukkig zat er genoeg contrast in de foto zodat ik hele gebieden kon selecteren met het toverstokje om de achtergrond transparant te maken zodat die zou doorschijnen als de parachutespringer in de toeter zou worden aangebracht. In Paint.Net heb ik de basis voor de transparante laag gemaakt. Het koste slechts 3 klikken om het overgrote deel van de achtergrond te selecteren en te wissen. Het resultaat was de parachutespringer op een haast geheel transparante achtergrond, de kleine ongerechtigheden los ik op in Gimp. Hier onder zie je het tussenresultaat.

painter

Je ziet hier de springer in Paint.Net en praktisch de gehele achtergrond is weg gehaald. Deze afbeelding heb ik opgeslagen om straks in Gimp te kunnen gebruiken om hem in de toeter te monteren. Ongerechtigheden en randen van de springer werk ik daar bij omdat Gimp een ruimer assortiment gereedschap daar voor heeft.

Perfect Effects 9

Nu de toeter. Je ziet hem hier naast (klik er op om hem te vergroten) in Perfect effects. Rechtsonder zie je de texturizer met mijn eigen roest assortiment ingesteld. Kies de mode “Darker” en de hele toeter word voorzien van een prachtige laag roest. Vervolgens heb ik er nog wat dynamisch contrast aan toegevoegd om het geheel nog sprekender te maken. Ik sla de afbeelding op in PSD formaat omdat hij dan alle resolutie bewaard. Vervolgens kunnen we naar GIMP.

De afwerking

Gimp

In Gimp voegen we de twee bewerkte foto\’s samen. Ik open Gimp met de foto van de toeter, want dat word onze achtergrond afbeelding. Vervolgens komt de springer in een laag daar op. Als je de screenshot hier naast vergroot zie je dat de grootte van de springer kan worden aangepast. Met het verplaatsen gereedschap kun je de laag in de goede positie zetten. De transparantie die al is voorbereid zorgt er voor dat de springer lijkt af te dalen in de toeter. Met het gum gereedschap werk ik nog wat vlekjes weg die hier en daar nog zijn achtergebleven. Daarna werk ik de randen van de springer bij met het smeergereedschap (vinger op de gereedschapsbalk). Hiermee kan ik de scherpe randen wegwerken die de springer nog heeft zodat hij vloeiender in het geheel van het eindresultaat past. Als de voorstelling klaar is sla ik hem op in het Gimp formaat en vervolgens exporteer ik hem naar TIF zodat hij gepubliceerd kan worden.

Het resultaat zie je boven dit artikel maar je kunt hem ook op Flickr zien door op onderstaande foto te klikken.

Hanging On To My Vertigo

De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos door op deze manier afbeeldingen te maken. Probeer het vooral uit, het is leuk om te maken.

Lees ook

Het is alleen maar eerlijk om te delen: