street

Op straat met de RX100

Een van de redenen waarom veel gebruikers de RX100 prijzen, is omdat deze zeer geschikt is voor straatfotografie, dat wil zeggen voor het maken van openhartige foto’s op openbare plekken, vaak zonder dat het onderwerp op de hoogte is van je activiteit. De camera heeft verschillende functies die hem geschikt maken voor dit soort werk. Het is klein, lichtgewicht en onopvallend in uiterlijk, dus het kan gemakkelijk terloops in de hand van de fotograaf worden gehouden of verborgen. De groothoeklens van 28 mm is uitstekend geschikt om een breed gezichtsveld in te nemen, zodat u vanuit de heup kunt fotograferen zonder de afbeelding zorgvuldig op het scherm te kadreren. De f / 1.8-lens laat veel licht binnen en presteert goed bij hoge ISO-instellingen, zodat je een relatief korte sluitertijd kunt gebruiken om bewegingsonscherpte te voorkomen. Je kunt de camera bijna volledig stil maken door de pieptonen en het sluitergeluid uit te schakelen.

Je kunt experimenteren met je basisbelichtingsinstellingen. Ik raad je aan om in de Sluiterprioriteit-modus te fotograferen met een redelijk korte sluitertijd, bijvoorbeeld 1/100 seconde of sneller, om actie op straat te stoppen en onscherpte van camerabewegingen te voorkomen. Je kunt ISO instellen op Auto of mogelijk een hoge ISO-instelling gebruiken, in het bereik van 800 of zo, als u niet van een visuele ruis houdt. Ik heb gekozen voor Auto-ISO omdat ik in RAW mijn foto’s maak en mijn software excellente ruisonderdrukking heeft.

Je kunt ook vertrouwen op de meer automatische instellingen. Je zou bijvoorbeeld de instelling kunnen gebruiken voor sportfotografie.

Toen dit allemaal uitgevogeld was de straat op om het uit te proberen. De instellingen ben ik erg tevreden over. De foto\’s in dit artikel zijn gemaakt met de instellingen die ik hier boven noem. Deze heb ik opgeslagen op een een oproepbare geheugenplek. Ik kan hem zo iedere keer snel oproepen als ik hem nodig heb. Ik heb ook nog een variant gemaakt met een regelbaar diafragma en grotendeels de zelfde instellingen om met een heel klein diafragma te kunnen fotograferen.

Ik moest wel wennen aan het schieten via een scherm. All mij andere camera’s hebben een zoeker. Echter wende dit snel en ook foto’s maken uit de losse hand was snel gewend. Hier in dit artikel zie je de eerste resultaten. Ik ben er zelf tevreden mee voorlopig. De verfijning komt nu vanzelf.

Het is alleen maar eerlijk om te delen: