Synthesizer

Muziek, de volgende stappen

In een vorig artikel gaf ik al aan zelf muziek te gaan maken voor video’s met straatfotografie. In dit artikel beschrijf ik de stappen die ik heb gezet om zonder al te veel investeringen een thuis studio op te zetten.

Software

Het begint met de software. Een computer is wel in huis maar software is even een andere zaak. Veel muziek software is erg duur. Dat is onderkent door een aantal ontwikkelaars en anderen en die hebben ofwel gratis software ontwikkeld of stellen software gratis beschikbaar in het verlengde van hun andere activiteiten. Uit mijn zoektocht zijn 3 programma’s overgebleven die heel goed voldoen aan wat ik zou willen en die gratis zijn.

De eerste die over blijft is Cakewalk. Eigenlijk verbaasde mij het erg dat dit programma gratis was, het was vroeger één van de duurdere programma’s onder de naam Sonar. Cakewalk is echter overgenomen door Bandlab, een platform voor muzikanten die muziek met elkaar delen en waarmee je kunt samenwerken aan projecten als je dat wil. Enige voorwaarde is dat je ook de Bandlab assistent installeert, maar dat vind ik niet erg. Bandlab is een erg leuk sociaal platform voor muziek. Ze hebben ook een mooie app waarmee je zelfs op je telefoon of tablet mooie muziek kunt maken!

De tweede die over bleef was Waveform van Tracktion. Dit bedrijf maakt vier verschillende versies van zijn digitale studio en de minst uitgebreide is gratis. Maar de minst uitgebreide is al zo uitgebreid dat je er in het begin best in kunt verdwalen. Gelukkig kun je hierbij een heel prettige handleiding downloaden. Ondanks dat hij gratis is moet je hem wel even registreren, anders verloopt de versie.

Tijdens mijn zoektochten kwam ik ook nog op LMMS. Een programma wat me meteen opviel want het lijkt erg veel op een programma wat ik vroeger gebruikte, Fruity Loops, het verschil is alleen dat deze niks kost en alle plugins ook hier in werken! Er zijn veel lesvideo’s dus je kunt snel hiermee aan de slag.

Een voorbeeld van een VST instrument die goed opgenomen is in LMMS zie je in onderstaande foto. De opgenomen plugin is Hybrid 3.0, een zeer veelzijdige synthesizer die op veel websites in de uitverkoop is. Het blokje Vestige wat je ziet is het tooltje waarmee je een VST instrument kan opnemen in je compositie.

LMMS en Hybrid
LMMS en Hybrid

Dan komen we dus vanzelf op de plugins. Er zijn een aantal websites die gratis plugins verzorgen maar de meest vriendelijke vind ik Plugin Boutique. Als je een inlog hebt aangemaakt worden updates meteen voor je bewaakt als je naar je eigen pagina gaat, de website onthoud wat je al hebt gedownload. Daarnaast heeft deze website vaak aanbiedingen voor een paar Euro die echt de moeite waard zijn. Bij iedere plugins staan waarderingen, video’s en voorbeelden. Kijk er eens rond, bevalt het niet, neem dan even contact met me op, dan heb ik nog wel andere suggesties.

Anders kun je natuurlijk ook even Googelen naar “free VST plugins

Een geweldige lijst is te vinden op het LANDR blog. Een mooie complete lijst om je instrumenten uit te zoeken en te proberen. Ik zou zeker een kijkje nemen bij de U-he synthesizers, zeer uitgebreid en met een geweldige geluidskwaliteit. Dit zijn de synths die ik ook gebruik buiten een paar die ik gekocht heb in een aanbieding.

Je hebt nu genoeg gegevens om te kunnen starten met muziek op je computer zonder dat het een vermogen heft te kosten. Probeer het eens en laat me weten hoe het gaat. Het is vooral leuk om te doen en daar gaat het om.

Het is alleen maar eerlijk om te delen: