Luminar color

Kleuren regelen in Luminar

Vandaag merkte ik dat, met mij, er veel mensen zijn die van een behoorlijk aantal Looks in Luminar de kleur te fel vinden. Nu is een Look niets anders als een preset. Buiten het percentage effect kun je dus ook andere instellingen bijstellen zoals ook de kleuren. De naam Look is dan ook wat verwarrend want die impliceert een vaste instelling terwijl het eigenlijk een voor instelling is. We gaan er dan ook mooi een aanpassen zoals we hem willen hebben. Dan kun je de vraag stellen “Waarom gebruik je die Look dan?”. Nu, een look is een samenstel van kleurverbeteringen en effecten zoals glow of gloed. Vaak vind ik een effect wel mooi maar de kleuren te fel, vandaar dat ik ze wel gebruik maar de kleuren aanpas.We gaan hier naar kijken aan de hand van een voorbeeld.

onbewerkt
Schouwburg het Park in Hoorn

Hierboven zie je een RAW versie van een foto die ik heb gemaakt van Schouwburg het Park in Hoorn. Het is een typische RAW uitvoer van een camera waarin het nodige nog mag worden bijgesteld. Hij is nog wat flets en de kleuren zijn nog niet zo sprekend als ik ze zou willen hebben. Ik laad hem in Luminar en heb een beginsituatie zoals hier onder.

start
Begin situatie

Wat je hier ziet is het bewerkingsscherm. Aan de linkerkant de Bibliotheek met al mijn foto’s en onderin de presets die in Luminar Looks worden genoemd. De looks die je hier ziet zijn van “Dramatic Landcapes V1“, een pakket presets wat je apart kan kopen bij Luminar. Omdat ik de kleur van het groene dak beter wil laten uitkomen kies ik voor de look Color Boost. Ik weet al dat de kale struiken in de voorgrond veel te fel gaan worden, dat zie ik al in de voorvertoning. Na het toepassen van de look krijg ik het volgende beeld.

look
De look is toegepast

Voor degenen die dit leuk vinden, je bent klaar. Ik vind echter de kleur van de winterse struiken te fel en die wil ik veranderen. In het paneel op rechts zie je door de fel weergegeven items welke ingesteld zijn of welke al vast zijn geactiveerd als een suggestie om te gebruiken. Meestal is onder de tab Creatief als de optie kleurstijlen geselecteerd maar niet geactiveerd omdat er geen stijl is gekozen. Ik ga voor kleuren instelling naar de keuze Kleur onder Essentieel waar ik het meeste bijstel werk doe voor de kleuren van de look.

kleuren
Kleuren met geavanceerde instellingen

Nu ga ik meteen naar de geavanceerde instellingen omdat ik daar de kleuren min of meer afzonderlijk kan bewerken. Ik wil een aantal dingen veranderen, de kleur van de kale struiken omlaag, de kleur van het dak van de schouwburg wat prominenter en er zit wat paars in de lucht wat ik een accent wil geven. Eerst de kleur van de struiken.

oranje
Oranje omlaag

De aanwezigheid van een oranje kleur in de struiken vind ik te hoog. Ik kan daar op 3 manieren iets aan doen, ik kan de kleurtoon veranderen, de verzadiging of de luminantie oftewel de lichtsterkte. Ik die meestal een combinatie van verzadiging en luminantie als ik iet bijstel. De kleur op zich verander ik meestal niet. Hier gooi ik de verzadiging omlaag en de luminantie omhoog. Vervolgens ga ik me bezighouden met de meest prominente blikvanger in de foto, het dak van de schouwburg.

emerald
Emerald achtige kleur verhogen

Hier verhoog ik de Emerald achtige kleur door de verzadiging omhoog te gooien waardoor het dak meer prominent aanwezig is. De luminantie stel ik naar beneden bij om hem niet helemaal van het beeld te laten springen. Ongeveer een zelfde werkwijze heb ik bij het paars in de lucht. Alle stappen kun je nog eens volgen in onderstaande video.

Probeer het maar eens zelf. Een handige gewoonte is om de instellingen die je hebt gemaakt op te slaan in Looks zodat je ze de volgende keer weer kunt gebruiken. Je kunt ze dan terug vinden in de gebruikers looks. Als laatste is het nog wel even leuk om de voor- en de na- situatie te zien.

Voor en na de bewerking

onbewerktLuminar color
Het is alleen maar eerlijk om te delen: