Street Color

Kleur en licht in straatfotografie

Steeds meer zie je artistieke straatfoto’s in kleur. Dit geeft ze een bepaalde stijl waarvan eerst werd gedacht dat die alleen was te bereiken met zwart-wit fotografie. Maar ook met kleurenfotografie zijn dramatische effecten te bereiken. Een voorbeeld was er al te zien op deze website met een experiment.

Hello, It's Me
Hello, It’s Me

Deze foto was een aanzet tot het ontwikkelen van een nieuwe stijl voor straatfoto’s voor mijzelf. Ik ben verder gaan borduren op mijn serie “Framed On The Streets“. Deze serie is ontstaan in 2019 nadat ik een aantal straatfoto’s had gemaakt in Thessaloniki. Deze foto’s gaf ik al een andere sfeer door ze een andere tint te geven. De serie kwam een tijdje stil te staan maar door weer een weekje in Griekenland dit voorjaar kreeg ik nieuwe ideeën voor de serie.

Wat is nu het verschil?

Indertijd had ik een Color Efex preset ontwikkeld die de foto’s een prettige vintage kleur gaf. Dat vond ik al een aardige verandering in stijl omdat ik met straatfotografie haast per definitie in zwart-wit werkte. Nu trek ik de bewerkingen nog breder door net bokeh te werken. Hierdoor zet ik onderwerpen sterker neer in de foto. Daarnaast werk ik nu veel met licht en donker, de laatste tijd in combinatie met bokeh.

Street Color
Disappearing Red

De stappen in het proces

Ik gebruik de volgende stappen.

In DXO Photolab doe ik de kleurinstellingen van de RAW foto.

In Viveza maak ik de foto donkerder behalve het hoofdonderwerp of onderwerpen.

In Analog Efex geef in een vignet en bokeh, Analog Effex heeft hier perfecte filters voor.

De nabewerking doe ik in Color Efex met een blur filter en het filter “Darken Lighten Center”.

Bij iedere stap moet je natuurlijk al vast de volgende stappen in gedachte houden om de effecten zo uit te laten pakken zoals jij dat wilt.

Look At That!
Look At That!

Preset

Huh? Wat? Geen preset? Nee, dit is mijn eigen stijl. Het is jou uitdaging om met hetgeen ik je hier heb verteld een eigen stijl te ontwikkelen. Veel succes.

Het is alleen maar eerlijk om te delen: