model

Je foto signeren, hoe doe je dat?

Digitale handtekening

In een al wat ouder artikel was ik al eens ingegaan op het nut van een digitale handtekening. Dit heb ik toen geschreven omdat ik zo veel kladderige en grote watermerken op foto’s zag wat ik gewoon zonde vond. De foto werd soms totaal verpest. Ook de voordelen van zo’n watermerk zijn er. Daarna had ik een aantal tips voor en een link naar Photologo waar je ze kunt bestellen maar je kunt ze ook zelf maken. Hier onder een introductie.

Wat heb je nodig?

Een fotobewerker die met lagen kan werken en die transparante PNG afbeeldingen kan exporteren. Als je die niet hebt een paar tips. Affinity Photo is nu in de aanbieding. Voor €28 heb je een fotobewerker die gelijkwaardig is aan Photoshop en je hebt geen duur abonnement nodig. Heb je dit niet zo nodig en wil je een simpeler programma dan kan Paint.Net goede resultaten geven. Wil je dan het model wat ik gemaakt heb in PSD formaat gebruiken installeer dan de PSD plugin voor Paint.Net.

Het maken van de handtekening

Eerst even dit, ik gebruik zelf Affinity Photo. Behoudens enkele kleine verschillen per programma werkt wat ik beschrijf overal het zelfde, dus probeer het gewoon uit!

Handtekening uitzoeken

Je kunt natuurlijk altijd, volledig grafisch, je handtekening maken met een tekentablet, maar ik vind persoonlijk deze manier gemakkelijker. Ik download een font die ik mooi vind en installeer die op mijn computer. Hij is dan ook beschikbaar in mijn fotobewerker. Ik zoek de fonts op internet maar eigenlijk heb ik maar één website nodig die een grote verzameling handschrift fonts heeft. Ik ga altijd naar Dafont Free. Meer als 1500 handgeschreven fonts, daar moet altijd wat tussen zitten.

In het voorbeeld ben ik al op de pagina met fonts en ik heb de font die ik wil gebruiken geel gemarkeerd.

fonts
Fonts

Ik kies hier voor Christine Signature, dit is een mooie slanke letter die een goed handschrift weergeeft. Het wordt dus niet zo’n vette klodder ergens in een hoekje. Als je op de pagina bent krijg je meteen een aantal alternatieven van de zelfde maker die vaak ook even mooi zijn.

andere fonts
Alternatieven

Fonts installeren in Windows

font installeren
Font installeren in Windows

We hebben de font nu gedownload en we gaan hem installeren in Windows. Daarvoor pakken we eerst het zip bestand uit. In Windows verkenner gaan we op de font staan en rechtsklikken op de font en kiezen installeren voor alle gebruikers. Als dit klaar is kunnen we hem gebruiken. Hier onder kun je het bekijken in een filmpje van 2 minuten.

De handtekening maken in Affinity Photo

Ik maak de handtekening hier in Affinity Photo. Dit werkt in alle fotobewerkers ongeveer het zelfde. Hier onder zie je hoe het model er bij mij uitziet. Dit model kun je straks downloaden van deze website.

model
Model

Je ziet hier het model zoals ik het gemaakt heb. Als je het zelf wil maken, het formaat is 960×180, groot genoeg om een mooie scherpe handtekening te maken voor alle foto’s. Als je het in je eigen programma ziet staat de naam waarschijnlijk in andere letter omdat je de font niet hebt geïnstalleerd die ik hier in het model heb staan als startpunt. Je ziet hier 3 lagen. Een zwarte achtergrond, de laag “John Photograph” en de laag “PHOTOGRAPHY”. Deze laatste laag heeft de font Arial Regular die op iedere computer zit, die hoef je dus niet te veranderen.

We gaan nu in de laag staan van de naam en selecteren de naam. Daarna gaan we naar de font keuze en kiezen de font die we net gedownload hebben, in ons geval Christine Signature, en we zien de naam van lettertype veanderen.

fontwissel
De font gewisseld.

Je ziet nu dat het wat rommelig is. De naam staat er prima op na hem aangepast te hebben aan de box waar hij in moet. het woord “PHOTOGRAPHY” moet wat meer vrije ruimte hebben. Selecteer de laag Photography in je lagen zoals hier onder weergegeven.

laag kiezen
Laag kiezen

De laag PHOTOGRAPHY geselecteerd, nu kunnen we hem vrij bewegen binnen de grenzen van de box en eventueel het formaat aanpassen. Deze handelingen gaan we beide doen met op de foto hier onder het uiteindelijke resultaat.

verplaats
Verplaatsen en formaat aanpassen
Fill
Zwarte achtergrond uitzetten

Daarna zetten we de zwarte achtergrond uit, deze was alleen maar een hulp om de witte letters te maken zodat we ze goed konden zien. Opgeslagen hebben we de zwarte achtergrond niet nodig want het is het mooist als de handtekening transparant is zodat hij op de meeste foto’s te plaatsen is.

Als het goed is ziet het beeld er nu ongeveer uit zoals hier onder. De blokjes geven aan dat de afbeelding transparant is. Je ziet nu ook meteen waarom ik er een zwarte achtergrond bij heb gemaakt in mijn model. De handtekening is haast niet te zien!

transparant
Transparant

Nu gaan we hem exporteren naar png formaat. Je kunt hem dan gebruiken in Lightroom of andere programma’s en hij behoud zijn transparantie. In Photoshop of Affinity Photo gebruik ik de lagen door ze te kopiëren en te plakken in de foto waardoor ze na eventueel herschalen altijd goed aangepast zijn aan de afbeelding. Het PNG formaat gebruik ik ook als logo van mijn website of het onderteken van mail.

Exporteren
Exporteren naar PNG

Ik maak altijd ook nog een zwarte versie voor het logo/handtekening. deze is dan geschikt voor lichte foto’s, ondertekenen van email enz. dit doe je simpel door de witte letters te selecteren en te veranderen naar zwart in de kleurenkiezer. Vergeet niet het bestand op te slaan onder een andere naam om je witte handtekening te behouden.

zwart logo
Zwart maken

Conclusie

Er staat je nu niets meer in de weg om je foto’s te voorzien van een mooie handtekening.

OK, nu aan het werk en maak er wat moois van.

Logofam
Het is alleen maar eerlijk om te delen: