Een ritje heen en weer naar Lauwersoog heeft een aantal leuke momenten opgeleverd. Het weer was slecht, regen, wolken en harde wind. Op de heenweg waren we stug doorgereden en net toen we in Lauwersoog aankwamen begon de regen te stoppen en brak het wolkendek een paar keer. De gelegenheid om foto’s te maken. Geen tijd om na te denken, gewoon doen. Vandaar de titel “Improvisaties op Lauwersoog”.

Ik had twee camera’s meegenomen, de Nikon D7100 met een 300 mm lens en de Sony RX100 III, deze mix leek me de juiste om klaar te zijn voor de meeste situaties. Je zult dan ook zien dat de RX100 gebruikt is voor de groothoek opnames en de Nikon voor de tele opnames. De foto’s zijn gemaakt op de terugweg. Het was mijn bedoeling om een langere route te rijden langs de Waddenzee dijk maar de Tomtom dacht er anders over waardoor ik al snel weer bij Dokkum terecht kwam. Niet erg, het was toch maar een experiment. Ik zal hier onder een paar foto’s er uit lichten en verder beschrijven wat het verhaal is en hoe ze gemaakt zijn.

veerboot
Met de Rottum van Lauwersoog naar Schiermonnikoog

Ik was al naar de vissershaven gegaan toen ik dit zicht op de boot naar Schiermonnikoog kreeg. Het leek mij een mooie gelegenheid om hem vast te leggen omdat de naam van het schip in beeld is, wat bij mij de bovenstaande titel opriep. Deze foto is gemaakt met de telelens waardoor alles in elkaar lijkt te zijn gedrukt. De loopbrug ligt op een grotere afstand van het schip als het hier lijkt. De foto is alleen bijgesteld in DXO Photolab. De titelfoto is meer een impressionistisch werkje geworden. Ik kijk hier de andere kant op in de haven en de donkere sfeer heb ik een accent gegeven met Color Efex en mijn Nightswimming preset. Deze is overigens ook op de laatste foto’s in de serie gebruikt behalve uiteraard de zwart wit foto.

The flight of winter
The Flight Of Winter

The Flight Of Winter is wat impressionistischer gemaakt. De situatie was uiteraard wel zo als in de foto alleen zijn er accenten aangebracht in de lichte partijen. Daarnaast zijn er door lichte horizontale strepen een effect van snelheid in gebracht. Om deze foto te maken moest ik wel eerst snel een geschikte parkeerplaats vinden.

A Town Called Morra
A Town Called Morra

Da laatste die ik er uit licht. Dit doe ik omdat ik op dezelfde dag dat ik deze foto heb gemaakt ook de preset voor Silver Efex heb gemaakt die ik heb toegepast op deze foto, “A Town Called Morra”. Hoewel de preset in eerste instantie is gemaakt voor weidse landschappen werkt die dus ook prima bij stads- en dorps-gezichten. Het is de Lichte Tint preset voor Silver Efex die je hier ook kunt downloaden. Zoals bij alle presets maak ik bij de afwerking van de foto gebruik van control points om lokaal verbeteringen aan te brengen tot op zekere hoogte.

Zo, nu zelf op weg voor een improvisatie ritje. Vooral geschikt als je een deel alleen in de auto zit. Zoals altijd, neem je spullen mee.

Lees ook

Het is alleen maar eerlijk om te delen: