Ja, dat is juist wat we niet weten! In grote lijnen kun je natuurlijk wel bepaalde verwachtingen hebben, maar in detail komen die niet altijd uit. Zo had ik op 6 oktober wel een mooi verkleurd bos verwacht, nou, mooi wel maar verkleurd praktisch niet. Een aantal dingen waren er tot mijn blijdschap wel, prachtig licht en paddenstoelen. Hier zie je er een paar voorbeelden van.

Waar moet je rekening mee houden in het bos?

Er zijn best wel een paar dingen om rekening mee te houden. Zeker in de herfst kan een bos mooi zijn, maar ook vies en nat. Ten eerste voor jezelf moet je de kleding hier op kiezen. Bij mij betekend dat meestal een oude spijkerbroek, stevige waterdichte schoenen (laarzen kan natuurlijk ook) en een waterdichte jas. Voor de camera en lenzen een waterdichte tas en voor als ik op de grond wil werken heb ik altijd een vuilniszak bij me waardoor ik droog kan werken. Nog een uur met natte knieën door het bos lopen vind ik niet fijn. Ook de camera kun je op de plastic zak plaatsen als je een laag standpunt wilt gebruiken.

Een statief laat ik meestal thuis, tenzij ik iets speciaals wil doen op macro gebied of zo. Meestal vind ik het te veel gezeul met een statief omdat ik toch best wel lopend kilometers afleg. Kom je onverwachts iets tegen voor een macro dan komt de plastic zak weer in beeld om de camera ergens op te kunnen leggen.

Meestal als ik het bos in ga heb ik al een plan wat ik wil fotograferen. Dit bepaalt ook welke lenzen ik mee neem. Dat betekend dat als het plan niet uitkomt at je moet schakelen. Zoals ik al zei verwachte ik mooi verkleurde bossen. Ik had twee groothoeklenzen meegenomen. Mis dus. Je moet dan snel kunnen schakelen en je lenzen anders gebruiken. De foto hier onder is bijvoorbeeld gemaakt met een 17-50 mm lens met hoge lichtsterkte. De lens blijkt dus ook een aardige close-up mogelijkheid te hebben. Zoiets moet je onthouden of vastleggen voor een volgende keer. Ken je spullen. Ook de titelfoto is met die lens gemaakt.

Omgekrulde Vliegenzwam, je kan prachtig de lamellen zien

Ik had ook een 11-18 mm lens meegenomen om in de kleine ruimte een behoorlijk gebied te kunnen fotograferen. Ook op een hei kan die goed van pas komen om een mooi overzicht te fotograferen. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid om foto’s te maken met een geweldige scherptediepte!

De Race, gefotografeerd met 11 mm en bijgesneden op 5×2

Lees ook

Het is alleen maar eerlijk om te delen: