Zoals eerder beloofd zou ik nog een artikel over het componeren van scènes maken. Bij deze dus. Laten we meteen beginnen.

Op een aantal websites kwam ik veel voorstellingen tegen waarvan je kon zien of in ieder geval kon concluderen dat ze door montage gemaakt waren. sommigen zijn zo knap dat de voorstelling echt lijkt te zijn maar door logisch kijken zie je al snel dat wat je ziet niet kan, meestal. Het is vooral leuk om te doen en je kunt er vaak hele leuke beelden mee maken maar ook beelden met een betekenis, al naar gelang de dingen die je combineert en welke sfeer je het eindresultaat geeft. Ik laat je eerst een paar oudere composities van me zien voordat ik globaal uitleg hoe het werkt.

Skydancer
It Was A Very Warm Day
Enjoying The Peace While A Mercedes Is Falling Down!

Ik zal er voor zorgen dat ze allemaal in één categorie komen zodat je ze gemakkelijk kunt bekijken. Je ziet in alle afbeeldingen hierboven dat ze een vervreemdend effect hebben op de werkelijkheid. Dansen in de lucht? Ik dacht het niet. Naakt op de bruglopen? Misschien. Een Mercedes die uit de lucht komt vallen? Ook zeer vreemd. Bovendien is de spiegeling van de Mercedes verkeerd om in het water. Nog een extra vervreemding die in de afbeelding zit. In het begin kon het niet gek genoeg maar ik meer nu dat ik meer en meer dicht tegen een werkelijkheid ga zitten waardoor een surrealistisch beeld ontstaat die echt iets uitbeeld wat ik wil zeggen. Dat zijn vooral mijn laatste montages in zwart wit.

Het voorbeeld

Nu naar het voorbeeld hoe je zo’n montage kunt maken. We houden het hier heel simpel zodat het vooral te volgen is zonder vast te lopen in handelingen die alles alleen maar moeilijker maken. Bij de meeste andere montages had ik veel meer handelingen en aanpassingen nodig maar daar loop je vanzelf tegen aan als je ook gaat beginnen. De foto’s hier onder zijn de start foto’s die ik ga combineren.

Ballerina
Jongen

Je ziet, twee totaal verschillende afbeeldingen en dat maakt het ook leuk, want samen lijken ze wel een heel andere uitdrukking te krijgen. Om iets te maken werk ik met Affinity Photo. Nier duur en kan alles wat ik nodig heb en ook in Photoshop zit. Ik open de foto’s en die staan eerst ieder in een eigen venster.

Ballerina in venster
Jongen in venster

Beide foto’s heb ik gedownload van Pixabay, de foto’s mag je vrij gebruiken want die zijn Public Domain. Om deze reden zijn mijn montages ook Public Domain en mag iedereen ze gebruiken. We gaan de twee beelden samenvoegen door de foto van de jongen te kopiëren in een laag op de foto van de ballerina. Het resultaat zie je hier onder nadat ik het formaat van de jongen heb aangepast, want die bedekte de ballerina helemaal.

Gecombineerde foto twee lagen

Je ziet aan de blauwe omkadering dat de jongen nog is geselecteerd in het gereedschap waarmee je het formaat kunt aanpassen. Ik hoef hier verder niets meer aan te doen. Dit komt omdat beide foto’s een mooi zwart kader hebben, anders had ik bij de jongen waarschijnlijk de omgeving weg moeten halen en daar de laag doorzichtig maken, maar dat hoeft hier dus niet. Daarom ga ik de lagen samenvoegen zodat ze één geheel zijn om ze te bewerken met Silver Efex, want ik wil er een zwart wit voorstelling van maken.

Bewerking in Silver Efex

Je ziet dat ik in Silver Efex mijn Dark Mood preset gebruik. Deze gaf meteen een aardig resultaat, in ieder geval zoals ik hem wilde hebben qua sfeer. Ik geef dus OK in Silver Efex en de foto komt aangepast terug in Affinity Photo waar ik hem eventueel verder kan bewerken. Dit is echter niet nodig dus ik ben meteen over gegaan naar het exporteren naar TIFF formaat, dit is praktisch overal te gebruiken. Uiteindelijk, voor uploaden naar websites zal ik hem omzetten naar JPG.

Exporteren naar TIFF

Een snel eindresultaat dus in dit geval. De meeste montages duren langer, heb dus vooral geduld. Als het even niet wil sla dan je werk op en ga een andere keer verder. Nog even het eindresultaat en de titel:

How long
How Long Do You Think She’s Gonna Lie There?

En nu zelf aan de gang, begin gemakkelijk en probeer het dan uit te breiden. Dat houd het leuk en je hebt iedere keer resultaat met een uitdaging voor een volgende compositie.

Voorbeelden van gecomponeerde scenes kun je hier onder bekijken, klik op een scene om hem op Flickr te bekijken.

The Outsider

Lees ook

Het is alleen maar eerlijk om te delen: