Fotografie is niet alleen maar camera, klik en uploaden of afdrukken. Degenen die beweren dat ze helemaal geen bewerkingen uitvoeren hebben het meestal mis. Ik ken niemand die zijn RAW bestanden zonder aan te passen als klaar beschouwd. Ik hoor ook wel eens zeggen dat ze de instellingen op JPG hebben staan en niets doen aan de foto. Jammer, maar dan doet de camera het voor jou, dus wel bewerkt maar niet door jezelf. Een fotograferen is als schilderen en je past de foto aan aan jou smaak, wat je er mee wil zeggen en andere overwegingen van creatieve aard. Ik schets het aan de hand van een voorbeeld.

RAW

Bovenstaande foto is rechtstreeks uit de camera, zonder bewerking. Ik heb hem geladen in mijn RAW editor en ik wil verschillende aanpassingen uitvoeren. De foto is wat flets dus ik wil de kleuren wat ophalen met contrast en verzadiging. Daarnaast mag de foto wel wat verscherpt worden. De foto is genomen met een hoge ISO waarde. Uit de camera is het resultaat niet slecht wat ruis betreft maar ik wil het zo veel mogelijk weg hebben. Hier onder zie je voorbeelden vaan voor en na de ruisonderdrukking in de software.

Ruis

Hier is de ruis op 100% aanzienlijk ook al staat de camera bekend om zijn goede ruisonderdrukking, maar bij ISO 6400 is hij er uiteraard toch.

Onderdrukt

Dit is de zelfde foto op het zelfde moment met ruis onderdrukt. Zoals je ziet heeft mijn software een excellente ruisonderdrukking.


Ook de kleuren hebben zoals eerder gesteld naar mijn idee een boost nodig en de foto mag wel wat verscherpt worden. Daarvoor heeft de RAW editor gereedschap om de gehele foto aan te passen maar ook om delen van de foto lokaal aan te passen. Zo heb ik bijvoorbeeld de verzadiging van de rode bes wat hoger gezet als de rest. De verscherping pas ik toe op het totale beeld. Het resultaat zie je hier onder.

Eindresultaat

Hier zie je dus dat alle foto’s min of meer bewerkt zijn, ofwel in camera of in software. Ik geef er de voorkeur aan de software te kiezen zodat ik alles zelf in de hand heb. Ik wil niet mijn camera laten beslissen. Dat gebeurd namelijk als je niet zelf je bestanden omzet. Ze worden dus altijd bewerkt, door jou of de camera. Aan jou de keuze. Fotograferen is als schilderen!

Lees ook

Het is alleen maar eerlijk om te delen: