Ik heb net weer een serie geplaatst op Flickr die zijn  gemaakt op Hoenderdaell. Naar aanleiding van die foto’s kreeg ik een aantal vragen hoe ik dat nu deed omdat op veel foto’s geen hek te zien is. Daarnaast vonden veel mensen dat ze zo dichtbij geschoten waren alsof ik er naast stond. Dit verraad eigenlijk al de oplossing.

Ik gebruik in een dierentuin altijd een telelens, minimaal 200 mm. Door de geringe scherptediepte vallen de mazen van het hek dan meestal weg en bij een grof hek kun je door de mazen fotograferen door de kleine beeldhoek van de telelens. Soms zie je op een enkele foto nog wel eens een schaduw van het hek. Evetueel is dat meestal wel softwarematig weg te werken.

Ik gebruik nooit een statief in de dierentuin. Vaak is het niet eens toegestaan en ook niet mogelijk hem te gebruiken in verband met de drukte. Daarnaast wil ik me zo vrij mogelijk kunnen bewegen om tussen de mensen een goede positie te kiezen. Meestal ga ik op een rustige dag, als het wat bewolkt is. Het is dan vaak niet druk en de belichting van de dieren is mooi gelijkmatig.

De camera heb ik het meest ingesteld met een hoge sluitersnelheid, vaak 1/1000 sec. Daarnaast gebruik ik een groot diafragma om storende elementen in de omgeving te laten vervagen.

Wat de dieren betreft, soms blijf ik lang op een plaats om een goed moment voor de foto af te wachten. Veel mensen zijn vaak al voorbij gegaan voordat het voor mij juiste moment komt om een foto te maken. Onderstaande foto is een voorbeeld daar van. Ik heb net zolang gewacht tot de vogels op de juiste manier bij elkaar zouden zitten en heb toen de foto gemaakt. Klik ook eens op de foto, je gaat dan naar de foto op Flickr waar je alle instellingen ook kunt zien.

Hey Bro, Our Key Is Pretty Low!

Zo, nu is het tijd om er zelf op uit te gaan en het eens te proberen. Ik kan meer vertellen maar je leert het meest door er zelf op uit te gaan. Mocht je vragen hebben dan kun je ze altijd stellen met een reactie op dit artikel.

Lees ook

Het is alleen maar eerlijk om te delen: