Veel mensen hebben het idee dat alleen bij mooi weer foto’s gemaakt kunnen worden. Terwijl ik dit zit te typen zie ik het donkere weer buiten en ik zie ook een lichte opklaring daar tussendoor. Dit zijn nu juist de momenten die perfect zijn voor fotograferen met dit weertype. Het ziet er toch mooi uit en er zijn spectaculaire wolken te zien.

Op een soortgelijke dag heb ik ook de foto bij dit artikel gemaakt. Het was net even droog en hier en daar kwam er wat opklaring. Ik wilde juist die mix van elementen fotograferen maar ik moest wel snel zijn. Met dit type weer verandert het haast per minuut. Het is dus altijd handig een paar plekken voor je zelf in de buurt te zoeken voor dit soort foto’s. Als je onderweg bent moet je gewoon geluk hebben net in de goede omgeving te zijn.

Door de aanwezigheid van wat zonlicht is het contrast prima en kun je met een zo laag mogelijk ISO waarde fotograferen, hoewel veel moderne camera’s ook bij hogere ISO waarden tegenwoordig prima foto’s maken zonder ruis. Probeer niet te haastig te zijn en wacht tot er een nog mooiere situatie komt dan er al geweest is. Je zal net je spullen opbergen en dan komt er bijvoorbeeld zo’n prachtige stralenkrans om een wolk. Over spullen opbergen gesproken, hoe zit dat dan als het wel gaat regenen? Tja, dan heb je een keuze te maken, of je gaat door of je stopt. Zoek dan zo snel mogelijk een schuilplaats en wellicht kun je van daaruit nog wat foto’s maken. Besluit je door te gaan dan zou ik er voor zorgen dat de camera en lenzen beschermd zijn tegen de regen. Daar zijn heel wat middelen voor te koop maar je kunt ook werken met een plastic zak om de camera of een vuilniszak als een soort tentje over de camera te houden als het niet te hard waait. De website Digitale Fotografietips heeft daar een heel artikel over, bekijk die ook eens. Zorg er daarnaast voor dat je en schuilplaats in de buurt hebt. Bij mij is dat meestal mijn auto.

Dus, komende weken kans genoeg om dit allemaal uit te proberen als ik alle verwachtingen zo zie. Vertel me graag over jullie ervaringen.

Lees ook

Het is alleen maar eerlijk om te delen: