fashion

Effect schilderen in Affinity Photo

Soms zie je wel eens van die geweldige effecten die je ook wilt gebruiken. Vaak blijkt het een action te zijn voor Photoshop. Jammer, die werken niet in Affinity Photo. Maar is het altijd nodig effecten te gebruiken? Hier geef ik een voorbeeld van effecten die helemaal zijn gemaakt met brushes.

VOORBEELDEN VAN DE RESULTATEN

blown
Blown by the News

In dit voorbeeld kun je duidelijk zien hoe ik ben uitgegaan van de originele kleuren van de foto. Dit is niet zozeer een fashion foto maar hij geeft wel mooi de werkwijze weer die ik heb gebruikt. Ik wilde hier een explosief effect hebben dis heb ik spetters gebruikt die ik met een brush voor aquarel kon maken. De spetters zitten in een aparte laag en iedere keer heb ik met de pipet een kleur opgepikt van het origineel en gebruikt in de spetters. Dit maakt dat alles mooi qua kleur bij elkaar blijft passen. Nu naar de fashion foto.

man-taking-selfie
Originele foto

Hier boven zie je de originele foto. Die komt op de basislaag te zitten maar ik dupliceer hem ook nog eens naar een laag daarboven zodat ik het origineel niet hoef aan te raken. In de laag daar boven komt de laag waarin ik ga schilderen. Je ziet de totale lagen opbouw in de afbeelding hier onder. De bovenste 3 lagen zijn van mij handtekening.

lagen
Lagen, de laag om te schilderen is geselecteerd

Zoals gezegd, de paint laag is de laag waarin we ons gaan uitleven met schilderen. Ik gebruik weer de pipet om een kleur te kiezen van het origineel en ik schilder met voorkeur met brushes met een hoge textuur. Wat ik zachter wil hebben smeer ik later toch uit zodat de kleur zachter wordt.

Zachte brush
Brushes

Ik kies practisch nooit uit de standaard brushes omdat die te weinig structuur hebben. Voor brushes kun je ook zoeken op het internet. Photshop brushes passen prima in Affinity Photo. Brusheezy is dan bijvoorbeeld zo’n website boordevol met prachtige brushes die je hiervoor kunt gebruiken. Ik heb ze nog niet gebruikt, maar de Dispersion Brushes zien er ook veelbelovend uit om snel een effect te bereiken.

Om in vogelvlucht te zien hoe ik werk heb ik er een filmpje van gemaakt, een Engelse en een Nederlandse versie. Daarna snel zelf aan de slag.

Video

Ook met de Clonestamp zijn mooie resultaten te bereiken. De foto hieronder is daar een voorbeeld van. Je kunt dan snel resultaat bereiken en je hoeft in principe niet met lagen te werken.

clonestamp
Met de clonestamp werken
speed
Speed
Het is alleen maar eerlijk om te delen: