Nu de koude dagen er aan komen ben ik eens gaan zoeken naar een oplossing voor iets waar ik al lang mee zat. Alle soorten belichting die ik bij macro gebruikte voldeden amper voor binnen. Ik heb geflitst, op zich een prima manier natuurlijk voor de foto maar dan sta je bij een hoog diafragma toch nog behoorlijk te rommelen in het duister, zeker als je Live View gebruikt.

Een tijdje heb ik gewerkt met kleine led lampjes. Die voldeden op zich al weer beter, je had tenminste constant licht, zij het een lage opbrengst. Ik had eigenlijk wel een idee bij grotere led lampen maar voor fotografie waren die weer een stuk duurder en ik wilde het eerst rustig proberen. Toen kwam ik in een keer op het idee van de bouwlamp, tegenwoordig Floodlight genoemd.

De nieuwste serie floodlights met geïntegreerde voeding combineert al de voordelen van de welbekende floodlights met een nieuw strak zwart design. Dit outdoor-product is makkelijk te monteren dankzij de bijgevoegde gedraaide montagebeugel. Een nieuwe feature van deze floodlights is de snelverbinder, die maakt dat het product makkelijk en snel aan te sluiten is. Deze floodlight heeft een helderheid van 750 lm en een energieverbruik van slechts 10W. De kleurtemperatuur is 4000K en de levensduur is 30.000 uur. De gepoedercoate aluminium behuizing is beschermd tegen stof en spuitwater (IP65), zodat dit product in alle weersomstandigheden gebruikt kan worden. Sowieso dus perfect voor binnen maar eventueel ook buiten te gebruiken. Ik heb er twee gekocht voor €10 per stuk, dus daar kon ik me geen bult aan vallen. Daarbij twee snoeren van 1,50m en uitgevoerd met een schakelaar voor €3 per stuk en ik was helemaal klaar. Alles was voorbereid en in 5 minuten gemonteerd, klaar voor het experiment. Los van praktisch ziet het er ook nog mooi uit! Bijkomend voordeel, de lampen worden niet heet, in tegenstelling tot een set lampen die ik bij een macro tent had die zo heet werden en stonken dat je het idee had dat de tent ieder moment lichterlaaie zou gaan.

Het experiment

Nu op zoek naar een willekeurige object om het te proberen. Een gewillig terrein is de keuken, spullen genoeg en wandcontactdozen in overvloed, tenminste bij ons. Als snel viel mijn oog op de olijvenpot van glas met een lepel er in, een mooi object om te starten. De lichten waren snel neergezet, macrolens op de camera en schieten maar. Het eerste wat opvalt in deze opstelling is dat de twee lampen van slechts 10W voldoende licht opbrengen. De automatische witbalans van de camera stelt zich vlot in op de 4000K, dat geeft hoop voor het handmatig bijstellen in de RAW verwerker. Deze macro kon ik uit de hand schieten, ISO 200 bij een sluitersnelheid van 1/200. Prima. Het resultaat zie je hier onder. Let wel, dit is zonder enige fine tuning en zo uit de losse pols, als het idee beter doordacht wordt is het resultaat in de regel nog beter!

Conclusie

Ik vind dit soort lampen een aanrader, ze geven veel lucht en de temperatuur van het licht is prima te beheersen. Ze gaan 30.000 branduren mee en het hele setje koste mij maar €26. Je kunt ook zwaardere lampen proberen maat pas dan op voor uitgebeten licht in je foto’s. Nu maar experimenteren met difusors, softbox en dergelijke.

Lees ook

Het is alleen maar eerlijk om te delen: