Kerstgroeten met kerstballen, dennentakken, arrenslee en meer van dat soort voorstellingen zijn alom bekend. Daarom dacht ik “Ach, waarom moet het altijd op deze manier?”. Ik heb het element van kerst gemengd met wat abstractie uitdrukkingen van kerst.

Als eerste referentie naar kerst heb ik een kerstman in de afbeelding gezet, echter wel een die niet zijn alledaagse rode pak aan heeft. Hij heeft zwarte kleding aan waardoor zijn uitbundige witte baard nog beter uitkomt. Daarnaast vond ik het beter passen bij de afbeelding die ik aan het maken was. Het is een foto van een beeldje op een zwarte achtergrond.

santa-claus
Kerstman in donker pak op een zwarte achtergrond

Vervolgens heb ik de omgeving gemaakt waarin hij geplaatst zou worden. ik dacht hierbij aan de Rubic Cube die in veel kerstcadeau’s heeft gezeten. Verder is kerst een feest van licht en donker en van warmte. Het moest dus een strakke en warme afbeelding worden waar kubussen in voorkomen. Hiervoor was het programma Abstract Curves zeer geschikt. Na wat instellen en aanpassen kwam onderstaande figuur er uit.

cubic
Het figuur gemaakt in Abstract Curves, genaamd Cubic

Het figuur op zich was best aardig, alleen wilde ik wat meer gloed hebben, de kerstman moest er ook nog in. Ik gebruik daarvoor het programma Affinity Photo en mijn set NIK plugins. Eerst heb ik de Cubic geladen en bewerkt met NIK Color Efex tot het de juiste warmte en gloed had. Daarna heb ik in een volgende laag de kerstman er in gezet zodat de twee figuren onafhankelijk van elkaar te bewerken waren. Een voorbeeld in de fotobewerker zie je hier onder.

affinity
De foto in Affinity, hij is al samengevoegd voor exporteren

Na het exporteren was hij volledig klaar en kon hij in de upload naar Flickr. Ik doe dit via DXO Photolab wat gemakkelijker is als via de web browser. Het eindresultaat kun je op Flickr bekijken door op onderstaande afbeelding te klikken.

Lees ook

Het is alleen maar eerlijk om te delen: