De komende twee weken zal ik je een blik geven op Bulgarije. Met name de omgeving rondom Boergas en Varna zal in beeld komen. Beide zijn havenplaatsen aan de Zwarte Zee.

Wat neem ik mee. Ik ga heel licht reizen dus dat betekend dat ik de Sony RX100 meeneem om de mooie foto’s te maken. Daarnaast neem ik een kleine tablet mee voor de reportages, foto en reviews op Google, Facebook en Instagram. Het zal vooral een luchtige vormgeving krijgen gedurende die twee weken want het moet snel te maken en te posten zijn. De foto’s met de RX100 gemaakt zullen veelal of Flickr verschijnen.

Een soort dagboek op instagram en Facebook

uiteraard zal ik ook een beeld scheppen van het straatleven in Bulgarije. De instellingen zijn daarvoor al opgeslagen op de RX100. Ik zal je de instellingen geven zodat je ze zelf ook kan proberen.

De Sony RX100

MR (Memory Recall) BANKS

MR BANK A: Dit is mijn handmatige setup wanneer ik op een zonnige dag fotografeer. Ik gebruik deze bank als uitgangspunt en stel handmatig bij, het is dan ook in principe een handmatige instelling die vooraf op een waarde staat voor een vol zonnige dag.

 • Handmatige belichting: het diafragma wordt geregeld op de lensbedieningsring of op het besturingswiel (aan de achterkant van de camera) door te drukken op en selecteer Av (of Tv / Tijd) en draai aan het wiel.
 • Belichting is ingesteld op ƒ8 @ 1/500 bij ISO 200
 • RAW
 • Auto Focus-Single (met de optie om handmatig scherp te stellen door het besturingswiel naar links te kantelen)
 • Drive-modus: enkel
 • Witbalans: 6500˚ of ik zal een handmatige witbalans uitvoeren

MR BANK B: Ik heb deze bank aangepast om binnenshuis fotografie mogelijk te maken.

 • Diafragmaprioriteit (diafragma op lens, bel- en sluitertijd op Control Wheel)
 • Belichting is ingesteld op ƒ1,8 bij ISO 800 (ik wil snel opnemen om bewegingsonscherpte de meeste tijd te minimaliseren)
 • RAW
 • Auto Focus-Single (met de optie om handmatig scherp te stellen door het besturingswiel naar links te kantelen)
 • Drive-modus: continu
 • Witbalans: Koel wit

MR BANK C: In JPEG kan ik toegang krijgen tot de hoge snelheidsframes. In RAW denk ik dat de snelste beeldsnelheid ongeveer 5-6 fps is. Dit is sowieso waarschijnlijk snel genoeg, maar in JPEG kun je ongeveer 11 fps krijgen … laten we zeggen dat het echt snel gaat. Het andere waar JPEG goed voor is, is draadloze overdracht naar uw mobiele apparaat. Ik heb ook deze set voor daglicht ingesteld.

 • Diafragmaprioriteit (diafragma op lens, bel- en sluitertijd op Control Wheel)
 • Belichting is ingesteld op ƒ8 bij ISO 200
 • JPEG-Fijn
 • Auto Focus-Single (met de optie om handmatig scherp te stellen door het besturingswiel naar links te kantelen)
 • Drive-modus: continu
 • WB 6500˚

Zo, nu weet je ook welke setting ik voor straatfotografie gebruik, al thans, mijn min of meer handmatige settings. Probeer ze ook eens, wellicht zijn ze ook voor jou handig na even wennen. Een mooie stap om uit de, overigens ook prima, automatische instellingen te komen. Handmatig geeft nu eenmaal grotere creatieve mogelijkheden.

Daarnaast zal ik natuurlijk ook het nodige van het landschap laten zien, maar dat type foto’s ken je van me zoals voorheen de series over Montenegro en Macedonië.

Kleine tablet gaat mee

Lees ook

Het is alleen maar eerlijk om te delen: