Een dagje fietsen op de dijk van Medemblik naar Enkhuizen geeft een mooi beeld van het IJsselmeer in alle hoedanigheden in een relatieve korte rit op de fiets. Op de meeste plaatsen mag over de dijk gefietst worden wat je een prachtig uitzicht geeft over het IJsselmeer en het binnenland. Los van het landschap vond ik het meest verbazingwekkende de hoeveelheid vogels en hoe ze zich vrij bewogen ondanks het aantal wandelaars en fietsers op de dijk. Wellicht hadden ze al de ervaring dat er geen gevaar vanaf de dijk te duchten viel.

Op een gegeven moment zag ik een reiger staan in een mooie omgeving en wilde hem in zijn omgeving fotograferen, het resultaat zie je in de foto bij dit artikel. Door het maken van de foto kwam ik in gesprek met een man die daar ook fietste en stil hield. Het was Douwe Greydanus van de Vogelwerkgroep KNNV, afdeling Hoorn/Westfriesland, waar hij coördinator is. Het gesprek ging over geschikte camera’s voor natuurfotografie maar natuurlijk ook over vogels. Het verbaasde mij hoe veel bijzondere soorten er tussen de gewoon veronderstelde vogels zijn en dat maakte dat ik besloot wat vaker de dijk op te gaan en foto’s te gaan maken van de daar aanwezige dieren. De foto bij dit artikel beschouw ik als de eerste in een groeiende reeks. Hoe snel de reeks groeit doe ik even geen toezeggingen over. Dat is afhankelijk van mij en de dieren rond het IJsselmeer. Je kunt de voortgang hier onder volgen!

One Legged Egret In His Rocky Habitat

Lees ook

Het is alleen maar eerlijk om te delen: