De sneeuw is praktisch weg dus tijd voor andere onderwerpen om te fotograferen. Gelukkig dient het volgende onderwerp zich al aan. Als je goed om je heen kijkt kun je de eerste Sneeuwklokjes en Krokussen al boven de grond zien komen, over een week zal het helemaal goed zichtbaar zijn. We gaan er op uit om ze te vinden, maar ja, er is net hevige dooi geweest dus het al wel nat zijn. Daarom neem ik buiten mijn camera ook nog een vuilniszak mee. Enkele die-hard survivers willen waarschijnlijk tot hun oren in de drek liggen, ga je gang, wat je wil. Ik vind de vuilniszak wel zo prettig.

Naast de camera neem ik twee macro lenzen mee, een 50mm en een 90mm en een rijstzak voor de stabiele ondergrond in plaats van een statief. De 50mm gebruik ik meestal buiten vanwege de scherptediepte en het is meestal toch fotograferen bij natuurlijk licht. Het geeft dus niet dat ik dicht op mijn onderwerp zit, er is geen flits nodig waarvoor de lens in de weg zou kunnen zitten. Voor de gevallen dat ik niet dichterbij kan fotograferen neem ik de 90mm lens. Dan kan ik wat verder weg blijven van het onderwerp, zoals moeilijk bereikbare plaatsen. Degenen met een camera met vaste lens kunnen eerst proberen wat de mogelijkheden zijn van hun camera. De meeste camera’s met een vaste lens hebben tegenwoordig een close-up stand of een macro stand, veelal aangegeven met een bloemetje.

Nu op zoek naar de bloemen! Zodra we geschikte gevonden hebben kijken we eerst hoe de situatie is, het licht, schaduwen, dichtheid van de bloemen. Als er genoeg ruimte is leggen we de vuilniszak neer zodat we daar op kunnen gaan liggen om de foto te maken. Vaak is op de knieën zitten ook voldoende. Soms gebruik ik de zoeker van de camera om scherp te stellen, maar meestal krijg je met de live-view de beste resultaten.

Voldoende hier over, tijd om er op uit te gaan! En deel je resultaten met anderen. Bijvoorbeeld op Flickr.

Lees ook

Het is alleen maar eerlijk om te delen: