Ik heb aardig wat foto’s gemaakt van dieren. Ik kreeg naar aanleiding daarvan de vraag welke camera instellingen ik gebruik in de dierentuin. Hier heb ik niet een eensluidend antwoord voor. Het hangt af wat ik ga fotograferen. Laten we het eens uit elkaar halen.

Speed
Speed

Bij dieren heb je veel te maken met beweging, en vaak ook nog met flinke snelheid. Zoals in bovenstaande foto die niet voor niets “Speed” heet. Dat pleit dan ook voor een hoge sluitersnelheid. Meestal gebruik ik die zo hoog mogelijk, ook al moet ik daarvoor mijn ISO hoog opschroeven. Ik maak de meeste foto’s van dieren met de Nikon D7100 en die heeft niet veel ruis bij een hoge ISO waarde. Die er dan nog wel is verwijder ik met met DXO Photolab die ook een excellente ruisonderdrukking heeft. De hoge sluitersnelheid gebruik ik ook omdat ik niet constant met een statief wil lopen in een dierentuin. Handmatig fotograferen vraagt ook om een hogere sluitersnelheid. Daarnaast gebruik ik een 70-300 mm lens, dus tel er nog maar wat bij op om een sluitersnelheid te krijgen waar je goede foto’s mee maakt. Bovenstaande foto is bijvoorbeeld gemaakt met ISO 800, f5,6 en een sluitersnelheid van 1/640 s. op 300 mm.

Rust
Rust

Overigens weerhoud me de instelling niet dat als er een situatie zich voordoet waarbij ik snel moet reageren dan die instelling ook te gebruiken zoals bij de foto hier boven. Hoewel het kind zat te rusten moest ik snel handelen omdat ze anders weer omgeven zou zijn door andere mensen. Het moment is dan weer weg. Bovendien zijn kinderen vaak net zo beweeglijk als de dieren dus dat kan prima. Deze foto heeft een instelling van ISO 720, f4,5 en 1/1000 s bij 140 mm. Belichting is gemeten op het gezicht van het kind.

The Look
The Look

De foto hier boven is gemaakt met haast dezelfde instellingen. Dat kwam op zich wel goed uit want deze foto is binnen genomen dus de hoge ISO was wel nodig evenals de grote lensopening. Hier geeft dat een mooie DOF. Instellingen waren hier ISO 1000, f4,5 snelheid 1/500s bij 120 mm.

In het kort komt het er dus op neer dat je meestal moet zorgen voor een hoge sluitersnelheid. Als je die eenmaal hebt hoef je niet al te veel meer te schakelen. Snelheid van handelen is belangrijk dus is de hoge snelheid geschikt voor alle situaties. Vaak moet je gewoon doen, want als je gaat denken is het moment al weer weg. Schiet veel maar niet met scherp!

Vaak probeer ik weer wat anders uit als ik weer in een dierentuin kom. Deze keer maak ik een serie in antiek ogende zwart wit foto’s. Dit is al vast een voorproefje.

Antiek zwart wit
Brain Surgery

Lees ook

Het is alleen maar eerlijk om te delen: