Na twee weken in Bulgarije te zijn geweest kom ik weer met een nieuwe serie foto’s, of eigenlijk meerdere series die iets laten zien over het land. Meerdere series omdat de onderwerpen heel divers zullen zijn. De onderwerpen zullen vallen binnen de straatfotografie, reisfotografie en landschappen, wellicht kun je de serie het best omschrijven als reportage.

In een vorig artikel, “Een blik op Bulgarije“, heb ik al aangegeven wat ik meenam aan spullen en welke instellingen er buiten de standaard waren geprogrammeerd. Ik heb met minimaal gewicht gereisd in verband met de temperatuur die in Bulgarije rond augustus praktisch altijd boven de 30 graden ligt. Voor mij geen optie om met kilo’s foto apparatuur te lopen! Je moet sowieso al oppassen dat je niet een brandblaar oploopt van je fototoestel want het zwart neemt lekker de warmte op.


Haven van Nesebar in de warme zon

De foto’s zijn gemaakt tijdens één van de vele wandelingen die we daar hebben gemaakt, al dan niet gecombineerd met een busreis. Bussen zijn prima geregeld in Bulgarije en zijn een goedkoop middel van vervoer. Waarschijnlijk verschillen de meningen met ons nog wel eens over openbare ruimte. Toen ik foto’s aan het maken was in een winkelcentrum werk ik op de rug getikt door een beveiliger die me vertelde dat het niet toegestaan was foto’s te maken in het pand. Dat stond nergens aangegeven dus waarschijnlijk werkt het anders als bij ons. Overigens was het volgens andere Bulgaren onzin dat hij dat zei en mag er gewoon gefotografeerd worden. Dit keer kon ik mijn toestel gewoon opbergen en doorgaan, maar wees voor de zekerheid alert of dingen wel of niet mogen.

De straatfoto’s in zwart wit heb ik deze keer niet met Silver Efex omgezet maar in DXO Photolab met de instelling Ilford XP2. Deze kan ik rechtstreeks in Filmlab gebruiken omdat ik DXO Filmpack 5, dat zeer natuurgetrouw analoge film nabootst, geïnstalleerd heb. Deze keuze heb ik gemaakt vanwege de sfeer die de film oproept door de korrel en het contrast.

Het resultaat kun je hier onder bekijken. Door op een foto hier onder te klikken kun je hem bekijken op Flickr, met alles wat daar bij hoort.

In het album Bulgaria is al mijn werk te vinden over Bulgarije. De foto’s kun je zien op Flickr. Hier zijn de nieuwste foto te zien, als je daar op klikt kun je de foto’s in het groot bekijken. Je kunt heen en weer schakelen tussen de foto’s met de pijlen onder aan de zijkant. Ook kun je navigeren met de pijltjestoetsen of swipen. Per set krijg je 20 foto’s te zien, de foto’s zijn gesorteerd van nieuw naar oud.

Lees ook

Het is alleen maar eerlijk om te delen: