Auteursrechten op foto’s

De meeste van mijn foto’s hebben copyright. Auteursrechten hierop kunnen verschillen, vandaar dat ik dit hier uitleg. Je zou denken, auteursrechten zijn auteursrechten, maar er zijn vele soorten. Ten allen tijde blijft de maker van de foto als fotograaf met naam gebonden aan de foto. Alleen als de foto in opdracht is gemaakt kunnen de rechten bij de opdrachtgever liggen.

Nu maak ik al mijn foto’s zelf en bepaal zelf wat er mee gebeurt. Een aantal foto’s wil ik nog voor me zelf houden maar meer en meer geef ik foto’s vrij die iedereen mag gebruiken tegen bepaalde voorwaarden. De drie auteursrechten waar ik gebruik van maak zijn:

Hoofdgroepen Licenties

  • Public Domain
  • All rights reserved
  • Attribution Non Commercials Share Alike

Public Domain

Public domain foto’s zijn foto’s die je zonder enige voorwaarde mag gebruiken. Ze zijn Public Domain omdat ik ze beschikbaar heb gesteld op Pixabay, waar je de foto kunt downloaden. Ik gebruik ze ook af en toe op deze website. Ook op de links pagina heb ik veel voorbeelden staan van websites met gratis foto’s. Let er wel op dat af en toe er jammer genoeg misbruik van wordt gemaakt en er toch materiaal op komt waar rechten op zitten.

Attribution Non Commercial Share Alike

Deze licentie geef ik over het algemeen aan mijn straatfoto’s. Dat betekend dat je de foto mag gebruiken maar wel mijn naam en een link naar een website van mij moet geven als je dit doet. Deze foto\’s kun je downloaden van Flickr. Een voorbeeld is de “Minaret Series” die je hier onder ziet. Als je op een foto klikt in Flickr kun je die vervolgens downloaden.

De foto’s

All rights reserved

Oftewel, voor gebruik moet je schriftelijke toestemming krijgen van mij, een zogenaamde gebruikers licentie. Meestal word hier voor betaald maar ik kan ook beslissen de licentie kosteloos te geven. Let wel, de licentie is alleen voor gebruik van de foto, hij blijft altijd mijn eigendom. Een licentie kan verkocht worden aan meerdere gebruikers tenzij iemand de foto in zijn geheel koopt. Dan gaan ook de rechten over naar de koper. Ook hiervan weer een voorbeeld hier onder, de “Dark Series”. Deze  kun je niet zomaar downloaden maar moet je eerst contact met mij zoeken om een licentie te krijgen en de foto.

De foto’s

Het is alleen maar eerlijk om te delen: