Na wat klachten over de langzame server aan de achterkant van mijn website kreeg ik een link naar een testsite, Pingdom, zodat ik zelf kon zien hoe snel de site is. Dit was niet relevant voor mijn vraag maar wat ik zag verheugde mij wel. Nu gebruik ik op deze website heel veel foto’s die een zwaar gewicht in de schaal gooien dus mijn verwachtingen waren niet zo hoog. Tot mijn verbazing zat de website toch in de gradatie A.

Hoe is de A gradatie tot stand gekomen zonder concessies te doen aan de grootte van foto’s en gebruiksvriendelijkheid? Voor degenen die foto’s maken voor websites of zelf een website onderhouden is dit wellicht interessant om te weten.

  • Aan de voorkant wordt alles omgezet naar html wat sneller is, de zogenaamde cache.
  • Foto’s worden ontdaan van ballast om ze zo klein mogelijk te maken, soms wel meer als de helft kleiner zonder zichtbaar verlies.
  • Ik maak gebruik van een CDN (2e server) voor scripts en css wat de laadtijd versnelt
  • Ook scripts en css worden ontdaan van overbodige ballast en gecombineerd voor een snellere werking
  • Wat ik niet gebruik is er uit gesloopt en wat ik wel gebruik is zo licht mogelijk zonder concessies te doen aan hoe het er uit ziet

Als je met al deze aspecten rekening houd is het mogelijk een mooie website te maken die ook snel is. Snelheid is belangrijk want mensen willen niet wachten als ze ergens op klikken. Vaak is het ook keuzes maken. Ga er van uit dat iedere uiterlijke verfraaiing snelheid kost, dan moet je altijd een keuze maken tussen die twee. Soms is de een belangrijker en soms de andere, afhankelijk van wat je wil. Dus probeer slimme keuzes te maken!

Lees ook

Het is alleen maar eerlijk om te delen: