Sneeuw als onderwerp

Nu de dooi is ingevallen zou je zeggen dat geen onderwerp meer is voor ’s. Niets is echter minder waar. Twee dagen ben ik nu op zoek gegaan naar sneeuw wat er nog is. Door de behoorlijke dooi die is ingetreden ben je dan al snel aangewezen op grote hopen sneeuw waar nog iets van is blijven liggen en dan veelal ook nog in een omgeving met veel schaduw. In Noord Holland maar ik denk in geheel Nederland zijn genoeg van die plekken. Ik heb me geconcentreerd op smalle sloten.

Waarom smalle sloten? Nu, dat is een plaats met veel schaduw waar sneeuw vaak lang blijft liggen. Tijdens de dooi gaat de sneeuw bewegen en verandert van vorm, zeker als er ook nog wind staat. Die vormen gaat het me dan om. Zoek de vormen op met de meest abstracte beeldende werking. Let hierbij ook op wat schaduwen doen. Als je bijvoorbeeld van de zelfde plek over de dag verdeeld verschillende foto’s maakt kunnen die totaal anders zijn door de stand van de zon. Natuurlijk zullen andere plekken deze omstandigheden ook hebben.

Als heb ik een telelens gebruikt. Dit omdat de overkant van de sloot beeldvullend gefotografeerd moet worden. Als je dichterbij kunt komen is een andere natuurlijk ook geschikt. Kun je super dichtbij komen dan kan een groothoeklens voor aangename effecten zorgen. Ik gebruik een van f11 en meestal belicht ik 1 stop over omdat door de witte sneeuw de het licht te veel wil compenseren.

Ik heb een ontwikkeld voor Siver Efex, die kun je downloaden.

Hier onder een paar voorbeelden ter illustratie en inspiratie. Zoals gewoonlijk kun je op een afbeelding klikken om hem te vergroten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *